Odlehčovací služby

Pokud jste pečující osoba, potřebujete odlehčit a zajistit péči pro osobu, o kterou běžně pečujete, můžete využít naše odlehčovací služby.
2021 04 13-12 58-52

Posláním odlehčovacích služeb

je pomáhat v domácnostech rodinným příslušníkům a ostatním pečujícím osobám s pravidelnou péčí o dospělé osoby se sníženou soběstačností. Služba je určena seniorům, dospělým osobám s chronickým onemocněním nebo zdravotním postižením. Pečující osoby mají tak prostor k nezbytnému odpočinku, k vyřizování osobních záležitostí či udržení se na trhu práce. Služba je poskytována za úhradu v souladu s platnou vyhláškou MPSV ČR.

Provozní doba odlehčovacích služeb:

• 5:30 – 21:00 hod (včetně víkendů a svátků)

Kde službu poskytujeme:

• služby poskytujeme v Sušici, Kolinci, na Kašperských Horách a Železné Rudě, kde najdete zároveň kontaktní místo - středisko organizace a v obcích dojezdové vzdálenosti cca 20km od středisek
  • mapa oblasti poskytování služeb Oblastní charity Sušice
  • adresy středisek
  • služba je poskytována v domácnostech klientů a je poskytována formou pravidelných návštěv, tím je také zajištěn pravidelný dohled nad bezpečím klienta

Nejběžnější úkony:

pomoc:
  • se zvládáním běžných úkonů péče o vlastní osobu
  • při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu
  • při oblékání a svlékání včetně speciálních pomůcek
  • s přípravou stravy a jejím podáváním
  • při prostorové orientaci, samostatném pohybu ve vnitřním i vnějším prostoru
  • se zprostředkování kontaktu se společenským prostředím
  • doprovázení k lékaři, do zaměstnání, na zájmové a volnočasové aktivity, na orgány veřejné moci, instituce poskytující veřejné služby a jiné navazující sociální služby a doprovázení zpět
  • při vyřizování osobních záležitostí
  • zajištění chodu domácnosti
  • s nácvikem a upevňování motorických, psychických a sociálních schopností adovedností

Kontakt pro sjednání služby:

vedoucí služby: Ing. Štěpánka Brabcová
e-mail: -lm%Cckk4-rhT65j4mnhTj
telefon: 731 402 910

Jak službu sjednat a jaké jsou podmínky?

• kontaktujte telefonicky nebo emailem vedoucí služeb
  • odlehčovací služby jsou osobám poskytovány na základě podání Žádosti o poskytování sociálních služeb - formulář najdete ZDE, případně jej můžeme poslat emailem, případně lze vyplnit osobně na středisku
  • následuje sociální šetření v domácnosti žadatele a uzavření písemné dohody – Smlouvy o poskytování odlehčovacích služeb, pokud je kapacita služby již naplněna, jsou podklady potřebné pro sepsání smlouvy uloženy v registru žadatelů a poskytování služby je zahájeno při uvolnění kapacity
  • součástí smlouvy je druh a rozsah vykonávaných činností, sazebník úhrad, obecná pravidla odlehčovacích služeb, individuální podmínky poskytování služby u uživatele
  • v průběhu trvání smluvního vztahu má uživatel služby právo požádat o změny v rozsahu nebo způsobu poskytování odlehčovacích služeb
  • každý uživatel odlehčovacích služeb má ze zákona právo službu ukončit bez udání důvodů
  • v průběhu poskytování odlehčovacích služeb může uživatel požádat o její dočasné přerušení (např. z důvodu hospitalizace ve zdravotnickém zařízení atp.)
  • Ceny služeb najdete ZDE.